dilluns, 8 d’octubre del 2007

Els límits ens els posem nosaltres (o almenys, hauria de ser així)

"Vivim en una apacible illa d'ignorància enmig de negres mars d'infinitat, i això no significa que tinguem que viatjar més lluny" (H. P. Lovecraft)

Reflexió: Em sembla que aquesta frase ens hauria d'empènyer justament a una reflexió contrària. El fet d'haver avançat, si realment ho hem fet, no significa que no hàgim de seguir fent-ho. Només descobrim els propis límits quan els sobrepassem. Si ens quedem immòbils, deixem de ser, encara que de vegades cal aturar-se per contemplar el camí recorregut i assegurar-se que aquest no ha estat en va o equivocat; sovint la ciència hauria de reflexionar si els seus avenços són realment positius per l'home, perquè avançar a ulls clucs és un indici segur pel desastre.

"Vivim en una societat profundament depenent de la ciència i de la tecnologia en la qual, però, ningú no sap res sobre aquests temes. Això constitueix una fórmula segura per al desastre" (Carl Sagan)

Reflexió: Enllaçant la reflexió anterior amb aquesta frase de Carl Sagan, podríem dir que si depenem excessivament de la ciència i la tecnologia sense conèixer res o quasi res sobre elles, més que una fórmula pel desastre, considero que és una oportunitat única per aquells que es troben al poder per dur el poble a una submissió inconscient. Que de fet, és el que ja passa amb la democràcia, és una submissió inconscient. Hom pot "cridar tant com vulgui" (sempre que els mitjans t'escoltin...), però quan es tracta de l'acció, aquesta queda prohibida i en el millor dels casos, cohibida.

1 comentari:

germán ha dit...

Oh Lovecraft! Un geni, malgrat els problemes polítics que tingués a les acaballes de la seva vida.
Entenc la seva frase en el context d'un home fet a sí mateix, auto-rebutjat de la societat, vivint en una bombolla en un compartiment estanc i que va crear el seu mon i allí es va submergir. Que era conscient del seu aïllament respecte al seu voltant i era capaç de posar paranys a la resta de la humanitat.
N'hi ha que encara busquen el Necronomicon o afirmen haver-lo llegit havent estat una invenció seva!